top of page

Over Patisserie Van Lith

Patissier

Toen ik als kind leerde marsepeinfiguurtjes en bavarois te maken met mijn grootvader Adrianus, waren het niet alleen de technieken die mij boeiden maar vooral de verhalen die hij vertelde over zijn jeugd en zijn werk als bakker in de bakkerij van zijn vader in Etten Leur (Noord Brabant). Als oudste zoon in een gezin met 4 kinderen werd er van hem verwacht dat hij de bakkerij zou voortzetten, en ging hij dus op kostschool naar de banketbakkersopleiding in Voorhout (bij Leiden). Ook al stopte hij na zijn huwelijk al met het bakkersvak, hij bleef ontzettend trots op wat hij allemaal geleerd had en hij bleef de technieken vaardig. Ik had geluk om deze van hem te kunnen leren, marsepeinen figuurtjes maken, vlaaien, bavarois, etc. De ontelbare keren dat wij samen naar de foto’s van zijn opleiding en zijn afstudeerproject keken zal ik nooit vergeten.

Een beknopte voorgeschiedenis:

Aanvankelijk waren mijn voorouders molenaars, onder andere in Rosmalen, Zevenbergsche Hoek en Leur. De laatste molenaar Adrianus van Lith (1799-1847) kreeg uit zijn 1e huwelijk 5 kinderen waarvan er 1 bakker werd. Uit zijn 2e huwelijk kreeg hij nog eens 5 kinderen, waarvan er 2 bakker werden. Theo van Lith (1841-1877), de oudste zoon, kreeg in 1862-1863 zelfs een bakkersopleiding in Antwerpen, en werd daarna bakker in Rotterdam. Zijn broer Albertus van Lith (1845-1924) opende in het voorjaar van 1870 een bakkerij in Leur (Noord Brabant), en hij is mijn bet-bet-overgrootvader. Na hem ging de bakkerij over naar de volgende generaties: Adrianus van Lith (1873-1951), Jan van Lith (1906-1983) en mijn grootvader Adrianus van Lith (1935-2020).

​

​

Op de foto hieronder uit 1912 staan Albertus van Lith (rechts), Adrianus van Lith (links),

en Jan van Lith als 6 jarige (links) 

Bakkers familie
Boris_opa_edited.jpg

Ik besloot al jong dat ik diezelfde kant wou opgaan, ik kreeg steeds meer zin om ook mijn kennis uit te breiden en besloot om de Hotel-richting te volgen op de PIVA in Antwerpen. Enkele jaren later realiseerde ik mij dat ik hier terechtkwam via mijn goesting in bakken. Als 15-jarige besefte ik toen dat ik te veel praktijk miste en besloot ik over te stappen naar SYNTRA om met een Leercontract te beginnen. Na mijn leercontract bij Bakkerij Van Baelen, ging ik naar Domestic in Zurenborg.

​

​

Voor ik begon aan mijn internationaal avontuur, was er nog één onderdeel waar ik weinig ervaring mee had, namelijk chocolade. Mijn volgende jaar in Syntra werkte ik bij Chocolatier Burie, en in het laatste jaar studeerde ik af bij Chocolatier Joost Arijs in Gent.

Na al die jaren bij bakkers, patissiers en chocolatiers te hebben gewerkt, wist ik wat mijn volgende uitdaging was. Ik wou terug het restaurantleven in. Via mijn vroegere werkgever Domestic kon ik als patissier gaan werken in een hotel in een ski-oord in de Franse Alpen, waar ik twee seizoenen bleef. Daarna kreeg ik een mooie uitdaging om in Phnom Penh (Cambodia) aan de lokale bakkers van een grote horecazaak echte Franse ‘baguettes’ te leren maken. Vooraleer ik terug in Antwerpen aan de slag ging, werkte ik nog 10 maanden als patissier in een restaurant in Porto Vecchio, Corsica.

03_Boris.jpg

Het leukste aan patisserie is dat je op zoveel vlakken creatief kan zijn. Vooral bij het maken van desserts. Daarom zal ik er altijd mee bezig blijven en zal dit ook een onderdeel zijn van Patisserie van Lith. 

bottom of page